Ziengever
27 mei 2021
De eerste buitenworkshop in de natuur voor wonderzoekers en avonturiers.
We maken kennis op ons veldje. De jongsten nog wat verlegen, gelukkig zijn papa en mama erbij. De meiden van 10 en 11 al wat zekerder, zij zijn hier al vaker geweest.
Papa die nog een stukje meeloopt met de vierjarige. Zij kan het zelf. Ze kan de hele wereld aan.
Het groene bos. Het is niet koud. Het bos leeft.
Deze vierjarige kan al woorden geven aan alles wat ze ziet, ruikt en hoort. Spitst haar oren ‘‘zijn hier dieren in het bos?’’
Luister maar. De konijnen verstoppen zich maar de vogels zijn niet bang. Zij zitten hoog in de bomen.
De regen deert haar niet. Regenjas aan, laarsjes aan. En gaan. Ze hoort de vogels zingen. Richt haar blik omhoog. Luistert aandachtig. Ruikt het bos, het groene, ontluikende bos.
De elfjarige zoekt gericht naar insecten en laat ze voorzichtig in een glazen potje glijden. Een duizendpoot, twee pissebedden en een torretje. Ze bedenkt zelf dat er gaten in de deksel moeten voor zuurstof, dus dat regelt ze.
De zesjarige moet wennen, aftasten, vertrouwen dat groeit. Het is niet zo makkelijk om afscheid te nemen van je mama. Vastklampen, veiligheid, warmte, liefde.
Maar dapperheid staat haar op het voorhoofd geschreven.
Er staat een oude microscoop in het huisje. Hee, dat is interessant. Lampje aan, scherpstellen. Da’s nog niet zo gemakkelijk. Je moet het zelf uitvogelen. Ga eens opzij. Ik zie niks, nu is alles zwart! Nee, niet zo. Zo. Ze neemt het van me over. Haar aandacht verschuift van haar mama op de achtergrond naar dit fascinerende apparaat hier op tafel. Een veer eronder. Die is te groot. Een klein bloemetje van het fluitenkruid, dat gaat al beter. Die paarse bloem met die bol eraan. Hee, parelmoeren glans. Kijk ‘s, een reuzenbloem in al haar pracht! Schuiven, nu een schelpje eronder. Hee! Nu gaan we wat zien. Nog eens scherpstellen, de kijkers wat dichter bij elkaar. Zo dan! Wauw, dit is leuk! Nog even twijfelen, omkijken, mama is er nog…... Maar ze verschuift al wat meer naar de achtergrond. Zal ik toch? Die microscoop is wel heel leuk.
Mama geeft haar het vertrouwen dat ze dit kan, afscheid, nog een laatste dikke knuffel. Tot straks, dan krijg je een donut. Die vind je zo lekker. Je kunt dit. Dikke kus, tot straks!
Daarna, de microscoop, dan weer snel even tekenen, schilderen, schrijven. De telescoop, of microscoop, hoe heette dat ding nou ook alweer, ach het maakt niet uit, weer een schelpje eronder, nu een met ribbels. Ze huppelt ernaartoe. Ik ga weer even naar de telescoop.
De vierjarige stempelt, zucht, gaat niet zitten, is overal en nergens, ontdekt hoe kleuren mengen. Geel, rood, groen, alles door elkaar. Juicht als ze een nieuwe kleur maakt, joepie! Bruin! Zwart en wit zijn geen kleuren he, ik ben alle kleuren van de regenboog.
De oudere meisjes van 11 en 12 staan op het veld en stampen met hun voeten, strekken hun armen omhoog. Even kijken, wat spannend. Steeds een stukje dichterbij. Wat doen ze? Durf je het ze te vragen? Wat doen jullie? We doen een zonnedans, we jagen de regen weg. Kijk, we duwen de grijze wolken weg. We maken een regenboog. De vierjarige roept nu vol overtuiging: jaaaa! Dat kan ik! Ze rent ernaartoe. Mag ik meedoen? Samen maken ze een regenboogdans.
De 12-jarige laat de rups die ze vond balanceren op haar vinger. Ik neem ‘m mee naar huis, ik hoop dat ’t een vlinder wordt! Kom, japie, we gaan! Wanneer is de volgende keer?
17 mei 2021
Zondagavond 16 mei appt mijn broer Joep.
Zag op tv deel 2 van ‘’Mari staat op’’, gezien?
Ik ken Mari Sanders van de serie Rolstoel roadmovie, de serie die hij maakte in 2019, waarin hij aan den lijve ondervindt hoe het is om te reizen door Europa in een rolstoel.
Wat in deze nieuwe serie indruk maakt is de vraag: kunnen we een plek creëren voor mensen met en zonder handicap?
Mari droomt van een samenleving waarin mensen met en zonder handicap kunnen samenleven. Hij zegt: zonder dromers komt die samenleving er zowieso niet.’’
Zijn wij die dromers? Op Tijssevelleke bouwen wij samen aan een z’n plek. Zaterdag hadden we er een mooie dag. De kinderen van Joep en Jet zijn er ook. Lucas is bij oma, hij kan hier goed rond op de skelter, maar verder is deze plek nog niet erg rolstoeltoegankelijk. Op het begin van het rolstoelpad na. De weg naar de verenverzamelbrievenbus. Die Joep en Tuur samen bouwden.
Vandaag plantten we nieuwe planten. Vlochten wilgentenenhaag. Vulden het houthok met blokken hout. We bereidden samen een workshop voor. De kinderen bewegen mee, spelenderwijs, tussen het voetballen door.
Rond een uur of vijf veegden ze met zijn allen een stuk stoep schoon. Voor een basketbalveldje. Ze improviseerden met een paal en een basket van gaas en vogelden zelf uit hoe ze dat gingen bevestigen. Hangt de basket zo op de goede hoogte? Zodat Lucas er ook bij kan?
10 mei 2021
Elke dag opnieuw open staan voor verwondering. Even uit de hectiek van alledag en stilstaan bij wat er is.
Ik verbeeld schoonheid en puurheid in een unieke, eigen beeldtaal. Mijn inspiratie vind ik in de natuur en uit alles wat ik zie om mij heen, met veel ruimte voor het onverwachte. Ik ben daarom graag aan de grens, in de natuur en aan rafelranden. Het geluk wil dat er in het dorp Reusel een stuk grond ligt wat al generaties in de familie is.
Gisteren waren we er weer. Ons land van mogelijkheden. Een plek waar dromen uit kunnen komen. Hier kan ik gewoon zijn en ontstaan kunstprojecten vanuit mijn eigen natuur. Ik wil leven en werken vanuit onbevangenheid, samen met kinderen. Want zij zien als geen ander.
Project groeiwortels is van ons samen, Joep, Har en Lies. Het gaat over in het hier en nu zijn, en nieuwe paden banen.
Veerkrachtverbeelder
10 mei 2021
Jet zag het al voor zich. Project Veerkracht vond een plek aan de grens.
Joep timmerde een verenverzamelbus die volstroomt met veren in allerlei kleuren en maten.
En Lies legt het vast in beelden en verhalen die wij met jou willen delen.
Wonderzoeker
3 juni 2021
Inclusieve natuur
Het natuurwandelpad Hoevenhei en Suske’s klompenpedje in Reusel. Mooie routes om rond te struinen.
Zoals heel veel mensen uit Reusel en omstreken, lopen we er veel en graag.
Om te genieten van de natuur, het bos, het veld, de vogels, de kikkers en de rust. Met als kers op de taart onderweg een prachtig zicht op het Beleven. Wat een verademing, water aan de rand van dit dorp uit mijn jeugd.
Die houten vlonder in de vorm van een mammoet (dus geen olifant hè Jan Wijten) Is een prachtige ontmoetingsplek. Waar je kunt genieten van de stilte, maar waar je ook altijd aanspraak hebt.
Ik ontmoette er al vogelspotters met telelenzen, oma’s met kleinkinderen op de fiets, Belgen met verrekijkers en honden die tennisballen uit het water vissen. En die plek is ook nog eens rolstoeltoegankelijk. Een verademing.
Als rolstoeler kun je er alleen komen via de doorgaande weg. Niet echt een natuurlijke route, dat beton.
Nu we vaker in Reusel te vinden zijn, denk en droom ik er steeds vaker over:
Wat als werkelijk iedereen van dit hele stuk natuur zou kunnen genieten, en van de Hoevenhei naar het Beleven zou kunnen wandelen (of rollen!), dus ook onze Lucas op zijn handbike en Isa (of dus jouw moeder of oma) in haar rolstoel?
Wat is daarvoor nodig denk jij?
22 mei 2021
Tony
Ik ben vroeg wakker. Gisterenmiddag leerde Tony, mijn overbuurvrouw, mij vlaai bakken. Ze bracht een volle kar met bakspullen en haar Braun keukenmachine mee. En een ringband mapje met zorgvuldig uitgetypte recepten. We nemen de tijd. Tony heeft veel kennis want ze heeft meer dan 30 jaar bakcursussen gegeven. Ze bakt de heerlijkste vlaaien.
Tony is een opmerkzaam mens, met veel levenswijsheid. Een vat vol verhalen. En met tips die Siri je niet gaat geven.
Suikerklontjes in de koektrommel, dan blijven ze lekker knapperig. Groeien de planten in je tuin niet zo hard: koeienmest erop. Geen roomboter gebruiken, veel te duur. Zo maak je de lekkerste kruimels voor een taart (dat laten ze niet zien op de televisie!). En elke middag een dutje.
Toen Toon en Tony in de buurt een paar jaar geleden tegenover ons kwamen wonen viel dat op. Allebei dik in de zeventig, en niet naar aan aanleunwoning of een bejaardentehuis, maar naar een huis midden in de wijk. Tony zegt daarover dat het een bewuste keuze is: ze willen tussen de mensen zijn. Ik ben voor, want ik heb er inmiddels een nieuwe vriendin bij.
Vandaag gaan Jet en ik een workshop geven voor kinderen in de natuur. Voor avonturiers en wonderzoekers.
Kunnen we dat doen vanuit niet-weten? Vanuit verwondering en met kinderlijke onbevangenheid?
10 mei 2021
Ik ga graag de natuur in. Het liefst ergens waar water is, want daar stroomt het. En dan gaat het in mij ook vanzelf weer stromen.
aan het water zag ik
een man met een hoed
hij zwaaide
wees naar de overkant
ik woon daar al mijn hele leven
maar hier ben ik nog nooit geweest
hier is
nieuw water